2010. november 7.

Nemesmedves - Ginisdorf

Nemesmedvesnek hét évszádos története van. A 700 év két időszakra osztható. Az első időszak az 1300-as évektől 1946-ig tartott, a második 1946-ban kezdődött. Alapos falutörténet még sohasem készült, de azt tudjuk, hogy az első írott források az 1300-as években említik a települést. Lakói nagyobb részt német anyanyelvűek voltak. A XX. század első felében 350 – 400 fő lakott – így a helyi viszonyokat tekintve  közepes nagyságú településnek számított. 1945. április közepén Magyarország területén itt ért véget a világháború. Azt, hogy melyik napon, nem tudjuk pontosan, s az sem biztos, hogy Nemesmedves határában dördült el az utolsó puskalövés.



Arról, hogy Magyarországon április 4-én fejeződött be a háború előbb párthatározat, majd 1950-ben törvényerejű rendelet született. (Nemesmedves területén még április közepén is folytak a harcok!) Az 1950. évi 10. számú törvényerejű rendelet értelmében a felszabadulás napja, azaz április 4., Magyarország nemzeti ünnepe volt.

Lakosságának 90 százalékát 1946 tavaszán kitelepítették. Helyükre átmenetileg telepesek jöttek, de lassanként ők is elszálingóztak. Nemesmedves lélekszáma 1990-re 7 főre csökkent, jelenleg 22-en élnek itt.

1950-től 1989-ig  minden évben a felszabadulási ünnepségek egyik helyszíne volt. A kitelepítettekről egyetlen alkalommal sem esett szó. A helyi és az országos sajtóban elkezdődött a legendagyártás, elkezdődött 1945 április 4. kitalálása. A falu központjában történelmi emlékparkot alakítottak ki, amelynek legfőbb látnivalója a egy T 34-es orosz tank. A 19 megye és Budapest kopjafákat állíttatott a felszabadítók tiszteletére. Oborzil Edit és Jeney Tibor szobrászművészek álló alumínium harangot ajándékoztak. Felirata: Ex oriente lux (keletről jön a fény).

A régi Nemesmedves és a mai között a folyamatosság megszűnt. Megváltozott a falukép, hajdan  70-80 ház volt, ma 8-10. Az itt élők sem tekintik magukat a régiek utódainak. A kitelepítettek szanaszéjjel szóródtak, leszármazottaik közül néhányan alkalmanként visszajárnak. Ők állítottak emléktáblát a falu második világháborús halottainak is.

Április 4. - Nemesmedvesen (blogbejegyzés)

Nemesmedves a térképen


A nemesmedvesi temető


Mária kápolna - épült 1915-ben


T-34-es tank a Felszabadulási emlékparkban



A megyék kopjafái a Felszabadulási emlékparkban


Felújított harangláb


A Schopf testvérek által 1997-ben - kitelepített szüleik és a a többi elüldözött nemesmedvesi emlékére -  épített Szent Orbán kápolna . Homlokzatán a második  világháborúban meghaltak emléktáblája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése